Orbán: Aki az átlag felett fogyaszt, spóroljon vagy keressen elegendő pénzt

Megosztás

A kormányfő szerint nálunk nem a gázhiány, hanem a gáz ára jelenti majd a problémát, de szót ejtett az aszályról is a Kossuth Rádióban adott szokásos péntek reggeli interjúban.

„Teljes egészében mi rendben vagyunk. A mi problémánk nem az lesz, hogy nincs gáz, hacsak el nem viszik a németek” – mondta Orbán a 444.hu által szemlézett interjúban, utalva arra, hogy szerinte Európában kialakult egy vita arról, hogy ha az egyik országban elfogy a gáz, akkor más országoktól vehet el, „amit mi einstandként értelmezünk”.

„Nekünk a bajunk igazából a gáz ára”– mondta, hozzátéve, hogy segíteni akarnak az embereknek, hogy „le tudjanak jönni a gázfogyasztásról”, emiatt is emelték a tűzifa kitermelést, és emiatt kapott Palkovics „egy kályha- és kazánprogramot”.

A rezsicsökkentésről azt mondta, hogy eddig a családok által fizetett összeg és a tényleges ár közötti különbséget az állam pótolta, ami 2021-ben elmondása szerint 250-260 milliárd forint volt, de előzetes becsléseik szerint ez 2022 végéig 2000 milliárd lett volna.

„A magyar gazdaság zakatol, jól teljesít ebben a pillanatban, még ha vannak sűrű felhők is az égen, de ezt képtelen kitermelni. Egyszerűen már nem fér bele”– mondta Orbán, hozzátéve, hogy aki az átlagfogyasztás felett fogyaszt, „annak gondoskodnia kell arról, hogy csökkentse a fogyasztását, vagy keressen annyi pénzt, hogy ki tudja fizetni az átlagfogyasztás fölötti részt”.

Ezek után megjegyezte, hogy az októbert tartja „vízválasztónak, amikor kiderül, hogy az európai gazdaság belesodródik-e egy háborús gazdaságba”.

Ezután szóba került az aszályhelyzet, és hogy „lesz-e elegendő élelmiszer”, amire Orbán Viktor elmondta, „én is járom az országot, szembesülök ezzel a helyzettel”, illetve látja, hogy „a napraforgófejek is tenyérnyi méretűek, arra is keresztet vethetünk”. „Ez elég nagy baj. Magyarországnak elég komoly bevétele van a mezőgazdaságból. Mezőgazdasági ország vagyunk, ehhez értünk, mi jó gazdák vagyunk, ki tudjuk venni a földből, amit ki kell venni. Felmérték a helyzetet, és Magyarország tízmillió embert el tud látni élelmiszerrel, igaz, kisebb lesz az export” – mondta.

Forrás és további részletek: 444.hu

Kapcsolódó cikkek